Tips en weetjes

Enkele tips voor het mooi en correct afleveren van een tekst (eindwerk, paper, opstel, …)


Schrijven is schrappen! De eerste en enige regel die er bestaat op het gebied van schrijven.

 • Schrap wat niet essentieel is voor je tekst. Een goede tekstschrijver kan soms meer dan de helft van zijn tekst schrappen, zonder in te boeten aan het essentiële;
 • Gebruik een correcte woordenschat. Spreektaal is geen schrijftaal, en andersom. “Gij” en “zulle” kunnen als je een voordracht geeft, maar niet als je een speech schrijft;
 • Splits op de juiste manier. Je kan niet klakkeloos (sorry, spreektaal) de voorgestelde splitsingen van je computer volgen. Heb je je taal bijvoorbeeld niet correct ingegeven, kan het wel eens zijn dat je woord op een wel heel vreemde manier wordt opgesplitst. (Met dank aan de grotere kranten zoals Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, die hier vaak zwaar tegen zondigen. Kijk voor leuke ergernissen maar even op mijn Facebook-pagina of Google+-pagina.);
 • Gebruik een duidelijk en uniform lettertype. Het meest voor de hand liggende lettertype is nog steeds een Arial of een Times New Roman. Voor een webpagina kan je gerust iets anders nemen, maar denk eraan dat je een lettertype kiest dat ook mooi oogt als het wordt afgedrukt;

De paginanummers, oh help, waar staan die nu weer?

 • Probeer het eens rechts bovenaan, je zal merken dat je niets inboet aan je lay-out, en het oogt een stuk professioneler.
 • Ben je van plan een boek te schrijven? Zet dan gerust je paginanummer onderaan. De kans dat je in een roman gebruik gaat maken van voetnoten, is vrij klein.

Wist je dit al?

 • De marges van je pagina zijn afhankelijk van het document dat je maakt. Brieven hebben een linkermarge van 33 mm, gewone documenten hebben aan alle vier zijden een marge van 20 mm.
 • Voor rangtelwoorden (eerste, tweede, 1ste, 2de) mag je geen superscript gebruiken. Dus zet die autocorrector van je pc maar af, want die maakt van 1ste gegarandeerd iets anders. Veiligheidshalve kan je je rangtelwoorden ook gewoon voluit schrijven. Niemand zal je dit kwalijk nemen.
 • Hoeveel witregels dien je na de titel te plaatsen? Dit zijn er twee (2), in tegenstelling tot de alineatitel, die wordt gevolgd door 1 witregel.

Voetteksten of voetnoten, het enige onderdeel van de tekst waar elke schrijver een haat-liefde verhouding mee heeft. De tekstverwerkingsindustrie komt ons tegemoet, waardoor je je tegenwoordig kan laten leiden door de indexering van je tekstverwerker (APA) , maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • je voetnoten worden steeds voorafgegaan door een nummer, een haakje, en dan 0,5 cm witruimte;
 • je voetnoten worden volledig cursief getypt;
 • tussen verschillende voetnoten houd je 1 witregel afstand;
 • je voetnoten hebben een lettertype van maximaal 10 punten;
 • je voetnoot straat bij voorkeur in Arial.

Last but not least: “haar” of “zijn

Je hoort sprekers vaak fouten maken tegen het geslacht van een woord. Bij de ene werkt dit duchtig op de zenuwen, en de andere hoort het zelfs niet. Is het typisch voor een Vlaming om over het geslacht van een woord te vallen? Nederlanders maken er zich namelijk niet zo druk in. Zijn Vlamingen taalpuristen, of ligt het puur aan onze opleiding?

Feit is dat het voor een anderstalige verschrikkelijk moeilijk is om niet alleen het juiste lidwoord te gebruiken, maar ook het juiste geslacht. Er bestaan regeltjes om te weten te komen of het nu “het” of “de” is, maar dat interesseert niemand nog. Vooral niet omdat er in de laatste versie van het Groene Boekje soms geen onderscheid meer gemaakt wordt bij mannelijke of vrouwelijke woorden. (zoek hier het woord “kast” maar eens op)

Om het toch iets gemakkelijker te maken, enkele tips:

HET-woorden zijn onzijdig, en hebben bijgevolg het verwijswoord ZIJN.

DE- woorden kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn.

De uitzondering! Wanneer het biologische geslacht zich opdringt.

Tot en met de twintigste eeuw had elk woord nog een vast geslacht. De voorkeur echter was en is vaak ondoorgrondelijk. In onze huidige taal zijn er veel woorden die hun geslacht verloren hebben.

Externe links :

Het Groene Boekje

De Taaltelefoon

Taaladvies – het antwoord op jouw taalvragen

Advertenties