Mijn gedacht …

Ken je dat, zo razend worden dat je er geen woord meer uit krijgt? Zou hier de uitdrukking vandaan komen :” Woorden schieten tekort? ”

Wanneer ik de betekenis van deze uitdrukking opzoek, kom ik er al snel achter dat het niet zozeer om razernij moet gaan. Het komt er op neer dat degene die de zin gebruikt, niet onder woorden kan brengen wat hij/zij bedoelt of voelt. Vaak gaat het dan om een droevige gebeurtenis. Maar bij mij, bij mij ging het dus om pure razernij. (En voor de curieuzeneuzen onder ons, de reden was te belachelijk voor woorden.) Oeps, weeral woorden die tekort schieten. 😉

Ik ben behoorlijk besproken, wat simpelweg gezegd zoveel betekent dat ik steeds een antwoord klaar heb. En dan moet ik soms denken aan al diegenen die oorspronkelijk in een andere taal opgroeiden, en dan naar Vlaanderen komen, of Nederland om het even uit te breiden. Dan zijn er toch onnoemlijk veel situaties waarbij je woorden tekort komt. Ik denk bijvoorbeeld niet dat de inburgeringscursus een onderdeel bevat “ruzieën in het Nederlands”. Wat wel een pluspunt zou zijn, want als je niet uit je woorden raakt, word je sneller gefrustreerd. Je begint je te ergeren aan de kleinste dingen, en uiteindelijk raak je geïsoleerd. 

En als er dan toch een cursus “ruziën in het Nederlands” zou komen, dan moet er ineens ook maar een cursus “ruzies uitpraten in het Nederlands” bijgegeven worden. Want, zoals mijn wederhelft het vaak zegt, je mag niet gaan slapen als je boos bent.

En dat uitpraten, dat is ook niet altijd even gemakkelijk. Ook hier moet je vaak naar de juiste woorden zoeken. En heel goed nadenken over je volgende zin. Want het Nederlands is een taal die vol zit met instinkers. Zonder rekening te houden met intonatie, kan je van het woord “zagenpier” een positief en een negatief woord maken. Sommige woorden hebben geen intonatie nodig, die zijn duidelijk genoeg op zich (maar dat laat ik voor een blogartikeltje op een later moment).

Beeld je eens in wat het voor een anderstalige moet zijn, om dagelijks te moeten nadenken over hoe hij/zij iets moet zeggen? Ik denk niet dat ik het zou kunnen. 

Soms denk ik bij mezelf na het horen van de één of andere koeterwaals sprekende politieker, “leer alsjeblieft Nederlands”. Maar dan moet ik mezelf verbeteren. Alleen Nederlands leren praten is niet voldoende. Je moet ook leren denken in het Nederlands. Want alleen op die manier kan je andermans woorden volgen. En als je andermans woorden kan volgen, kan je ruziën, discuteren, grapjes maken, het bijleggen, … Kortom, je raakt minder geïsoleerd en minder gefrustreerd. 

Ach, mijn hersenspinsels zijn ook niet altijd in het algemeen Nederlands. Maar ik ga er in de toekomst wel over waken dat ik niet te vaak meer wordt verrast doordat woorden me tekort zouden schieten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s