Het nieuws, 125 jaar geleden …

3 november 2016, Gazet van Antwerpen bestaat 125 jaar. Als ludieke actie is de krant opgemaakt zoals ze er in het allereerste begin uit zag, voorzien van een “originele” bijlage.

Een heel leuk idee, zo’n krant op authentieke wijze uitgeven. Wat me onmiddellijk opviel was natuurlijk de prijs. De eerste krant ging over de toonbank aan 2 centiemen, én de eerste drie exemplaren werden gratis verdeeld. Goh, gratis! Dat is een woord dat we binnen 50 jaar niet meer kennen, vermoed ik.

Het tweede wat me opviel was de taal, de schrijfwijze, van de artikels. Hoeveel onze taal is gewijzigd in de laatste honderd en jaren is eigenlijk ongelooflijk. En het verklaart waarom er zoveel schrijffouten worden gemaakt. Want iemand die al zo’n tachtig jaar in dit Belgenland rondloopt, heeft al wat wijzigingen in de Nederlandse taal meegemaakt. Van Amerikaansche president en schrikkelijke moorden naar het ietwat modernere Amerikaanse president en verschrikkelijke moorden. Is onze taal gemakkelijker geworden in de loop der jaren? Persoonlijk vind ik van wel. Alhoewel ik mijn grootmoeder ook gelijk moet geven wanneer zij zegt dat de taal van toen duidelijker was. Geen letterdieven te vinden die de dubbele klinkers weghalen, gewoon dood – doodelijk, oog – oogenblik.

Is de Nederlandse taal een levende taal? Jawel. Getuige de wijzigingen van de laatste eeuwen, en de steeds toenemende woordenschat die jongeren gebruiken via sociale media. Twintig jaar geleden schreef noch sprak iemand over deleten, maar was het nog gewoon verwijderen of schrappen. Taal leeft, en dat moet zo blijven. Het houdt het letterwerk interessant.

gva_20161103

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s